Stomatološka ordinacija "DENTAL POINT" : 021/ 402-671 mob: 065 205 4104

Bulevar Jovana Dučića 13, 21000 Novi Sad : Vidi na mapi

STOMATOLOŠKA PROTETIKA

ZUBNE KRUNICE

     Zubne krunice, poznate su kao i navlake, nadoknađuju oštećeno krunično zubno tkivo i u potpunosti imitiraju oblik, veličinu i boju zuba. Izrada krunica se radi u sledećim slučajevima:

       -prelom zubne krune zuba

       -zubi sa velikim karioznim defektima koji se ne mogu popraviti plombiranjem

       -zubi koje je neophodno zaštititi i ojačati nakon lečenja zubnog živca

       -zubi sa izrazitim nepravilnostima boje i oblika

MOSTOVI

    Zubni most je zubna nadoknada od najmanje dve spojene zubne krunice.Kod pacijenata kome nedostaje jedan ili više zuba most stabilizuje zagrižaj i sprečava pomeranje i naginjanje susednih zuba u prazan prostor.Takođe onemogućava gubitak vertikalne dimenzije. Mostovi su cementirani i ne mogu se vaditi iz usta.Zubi koji nedostaju nadoknađuju se labaratorijski izrađenim krunicama koje su vezane za najmanje dve zubne navlake cementirane na prethodno prebrušene zube.Mostovi se koriste za nadoknadu manjeg broja izgubljenih zuba, a uslov je postojanje stabilnih i zdravih zuba za koje se fiksiraju koji služe kao nosači.

PROTEZE

AKRILATNE TOTALNE I PARCIJALNE PROTEZE

    Najstarije i najduže korišćene su svakako akrilatne proteze.Sastoje se od tri osnovna dela:prvi deo koji naleže na viličnu kost i nadoknađuje njen izgubljen deo a izrađuje se od akrilata, zatim veštački zubi koji se ugrađuju u akrilat i na kraju deo koji vezuje protezu za preostale prirodne zube što su žičane kukice.

SKELETIRANE PROTEZE

    U skeletirane proteze spadaju Vironit ili Vizil proteze (imena legura od kojih se one izrađuju).To su maksimalno redukovane zubne proteze čiju osnovu čini metalni skelet.Ove proteze skoro potpuno fiziološki prenose pritisak žvakanja oslanjajući se ravnomerno i na desni i na zube, pa tako praktično čuva preostale prirodne zube i viličnu kost.Umesto žičanim kukicama za zube se vezuje najčešće livenim kukicama ili nekim drugim retencionim elementima.Pravilnom izradom ovih proteza i nadoknadom uzgubljenih zuba postiže se rehabilitacija žvakanja ,govora i gutanja kao i estetska rehabilitacija, zatim očuvanje preostalih zuba i njihovih potprnih tkiva, ali i sprečavanje poremećaja međuviličnih odnosa a time i očuvanje funkcije viličnog zgloba.


    Sve ovo možete uraditi u stomatološkoj ordinaciji ‚‚DENTAL POINT‚‚ dr Dragane Petković, u Novom Sadu, Bul.Jovana Dučića 13, Novo naselje.


  UPUTSTVO PRILIKOM DOBIJANJA NOVE PROTEZE

   PRIVIKAVANJE I POSTUPAK SA NOVOM PROTETSKOM NADOKNADOM ZAHTEVA U POČETKU MNOGO VREMENA, STRPLJENJA I UČENJA. NE DAJTE SE OBESHRABRITI.VAŠ STOMATOLOG DR DRAGANA PETKOVIĆ JE U SVAKO DOBA UZ VAS. ŠTO JE BOLJA VAŠA SARADNJA TO ĆETE BRŽE MOĆI PRIHVATITI VAŠU PROTEZU I SA NJOM SRETNO ŽIVETI. DOBRA PROTEZA JE MNOGO BOLJA I LEPŠA OD OŠTEĆENIH ZUBA. PROTEZA MOŽE BITI TAKO VEŠTO NAPRAVLJENA DA SE NE RASPOZNAJE. POTREBNO JE NEKO VREME DA SE JEZIK, USNE I OBRAZI PRIVIKNU NA NOVU NADOKNADU.

   VAŠ OPUŠTEN IZRAZ LICA I OBRAZA USPOSTAVLJA SE NE ODMAH VEĆ NAKON NEKOLIKO DANA.

    OSEĆAJ DA VAM GORNJI ZUBI PREVIŠE ŠTRČE PREMA NAPOLJE A DA SU VAM USNE PREVIŠE NAPUĆENE JE NORMALAN U POČETKU. PRIVIKAVANJE NA DONJE PROTEZE ZAHTEVA VIŠE STRPLJENJA, JER TRAJE DUŽE. JEZIK ĆE SE SIGURNO PRILAGODITI NOVONASTALOJ SITUACIJI. DA BI USAVRŠILI IZGOVOR, GLASNO ČITAJTE, PRILIKOM ISHRANE POTREBNO JE POČETI SA MALIM ZALOGAJIMA I NEKIM JELIMA KOJA SE NE LEPE. JEDITE POLAGANO I ŽVAĆITE KUTNJACIMA RAVNOMERNO SA JEDNE I SA DRUGE STRANE.

MESTA PRITISKA PROTEZA- kada se preda proteza, postoje mesta koja su jače izložena pritisku gde mogu nastati male ranice. Javite se vašem stomatologu ali i dalje nosite protezu. Iziritirano mesto će se rasteretiti i biće vam lakše.

ČIŠĆENJE PROTEZA- Nakon svakog obroka očistite vašu protezu i dobro je isperite vodom. Ne zaboravljajte prati i vaše preostale zube.

KONTROLE PROTEZA-na šest meseci potrebno je kontrolisati vaše proteze jer se stanje u vašim ustima vremenom menja a proteze ne.