Stomatološka ordinacija "DENTAL POINT" : 021/ 402-671 mob: 065 205 4104

Bulevar Jovana Dučića 13, 21000 Novi Sad : Vidi na mapi

DEČIJA I PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA

    U stomatološkoj ordinaciji ‚‚DENTAL POINT‚‚ Bul.Jovana Dučića 13, Novo naselje , Novi Sad, naići ćete na izuzetnu saradnju u radu sa decom predškolskog i školskog uzrasta.


  Kada dolazite na stomatološki pregled povedite i svoje dete, bilo kog uzrasta da je! Naš savet je da najavite detetu pregled i izostavite upute da ne treba da se plaši, da bude dobar, da neće ništa boleti, nego da to bude jedno opušteno upoznavanje sa stomatologom kroz igru i zabavu. Kod male dece prvih nekoliko dolazaka se vrši upoznavanje sa svim instrumentima, aparatima i tek kada osetimo da je dete steklo naše poverenje krećemo sa malim intervencijama poput poliranja i čišćenja zuba. 

  Naučite svoje dete od malena da je poseta stomatologu na šest meseci sasvim prirodna pojava. Ne govorite pred detetom o bolovima i neugodnim stvarima ili vašim neprijatnim iskustvima sa stomatološkim intervencijama. Nije potrebno da detetu pokazujete svoju hrabrost tako što ćete sesti na zubarsku stolicu.

  STOMATOLOG TREBA VAŠEM DETETU POSTATI PRIJATELJ I DETE TREBA DA IMA POVERENJE U NJEGA.

  Veliki problemi se javljaju ako dete nije nikada bilo kod zubara a zub ga boli. Od prve intervencije na detetu mnogo zavisi kakav će njegov odnos prema zubaru biti u njegovom celom budućem životu. Zbog toga je važno dete dovoditi kod zubara kada su mu svi zubi zdravi!!!


ZALIVANJE FISURA

   Istraživanja su pokazala da se na žvaćnim površinama prvih kutnjaka (šestica) rano javlja karijes. Stoga se  u skladu sa procenom stomatologa obavlja tzv. zalivanje fisura posebnim za to pripremljenim materijalom.

  Postupak je bezbolan. Nakon što se očisti zub, u fisure se nalije poseban materijal i sve to traje nekoliko minuta. Zahvaljujući velikim naporima stomatologa i preventivne stomatologije, danas deca imaju mnogo manje oštećenih zuba nego njihovi roditelji.

   Velika je zabluda misliti da ste zalivanjem zuba rešili problem i da o tim zubima više ne treba voditi brigu. Zub ima pet vidljivih površina a vi ste zalivanjem zaštitili samo jednu. Zube i dalje treba dobro i temeljno čistiti i kontrolisati na tri do šest meseci.



   U toku nicanja i smene mlečnih zuba stalnim mogu nastati razni poremećaji u položaju zuba stoga treba budno paziti na tok i smenu zuba, kako bi se na vreme moglo intervenisati terapijom.


  dr Dragana Petković i sama ima troje dece različitog uzrasta te je kroz njihovo odrastanje jako dobro upoznala psihologiju dece i kako im prići. Imali smo i više organizovanih dolazaka iz okolnih vrtića i nailazimo na veliko obostrano zadovoljstvo u radu sa decom.