Stomatološka ordinacija "DENTAL POINT" : 021/ 402-671 mob: 065 205 4104

Bulevar Jovana Dučića 13, 21000 Novi Sad : Vidi na mapi

ORALNA HIRURGIJA

-Ekstrakcija zuba i zaostalih korenova

-Saradnja sa oralnim hirurgom

    Vađenje zuba je stomatološka intervencija kojom se zub odvaja od zubne čašice i uklanja iz nje.Tokom jedne posete u Stomatološkoj ordinaciji ‚‚DENTAL POINT‚‚ moguće je izvaditi i više zuba.

Indikacije za vađenje zuba su

-zubi sa mrtvom pulpom koji se ne mogu lečiti

-rasklimani odnosno parodontopatični zubi

-zubi koji ometaju planirane protetske nadoknade

-ipaktirani, poluimaktirani i iskošeni zubi pogotovu ako su takvi zubi uzrokinfekcije, rana ili ometaju razvoj susednih zuba

 Postupak vađenja zuba se satoji od nekoliko koraka.Prvo se daje anestezija.Zatim se proverava da li je anestetik delovao. Nakon toga se vrši odabir instrumenata koji su potrebni za ekstrakciju zuba.Potom se pristupa pokretima koji rasklaćuju zub iz zubne čašice.Kada je zub dovoljno raskliman pristupa se njegovom definitivnom odvajanju od alveole.

 Nakon što je zub izvađen vrši se obrada rane koja se sastoji od uklanjanja granulacionog tkiva, zalomljene pregrade ili zida alveole, isecanja nagnječenih ili ušivanja pocepanih delova tkiva.

  Zarastanje rane nakon vađenja zuba se odvija istom fazo kao i zarastanje na drugim delovia tela.Prva faza je krvarenje i formiranje krvnog ugruška.Prvog dana taj ugrušak je tamno crvene boje. Nakon tri dana gornja površina ugruška postaje beličasta. U tom periodu sestvaraju novi krvni sudovi, dokse sluzokoža javlja tek posle dve nedelje.Kost se počinje stvarati oko šeste nedelje posle vađenja.